Op basis van een gedegen analyse van de energiestromen is het mogelijk om een energievisie te ontwikkelen Energica heeft daarvoor een beproefd concept.

De energiestromen worden van bron tot verdeler geanalyseerd op basis van meetdata en weergegeven in een energy-flow-diagram of Sankey diagram.

Centrale installaties

De energievraag uit het gebouw wordt op de verdelers van CV en GKW gemeten en gerelateerd aan de buitentemperaturen zodat er een vermogenstemperatuur profiel gemaakt kan worden. Bij het opstellen van dit profiel wordt de gemiddelde vermogensvraag bepaald zoals die zich in een range van 5 graden voor doet. Die vermogensvraag kan nog gecorrigeerd worden met de toekomstige plannen voor uitbreiding of renovatie, beperkte gelijktijdigheid door prioritering van gebruikers en de potentie voor energiebesparing.

Vermogenstermperatuurprofiel (kW) 

Vervolgens wordt een referentiejaar gekozen en op basis van de temperatuur-frequentie gegevens van het referentiejaar worden de getallen uit het vermogenstemperatuurprofiel vermenigvuldigd. Dan ontstaat het energietemperatuurprofiel.

Energietemperatuurprofiel (MWh) 

Aan dit energieprofiel wordt de inzet van productiemiddelen gekoppeld en geoptimaliseerd. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld ook inzicht in het realiseren van bronbalans, de inzet van duurzame productiemiddelen, energieverbruik en de energiekosten.

Binnen het ontwikkelen van een toekomstvisie wordt ook voor andere installaties en processen een prognose gemaakt. Bijvoorbeeld van de mogelijkheden tot het veranderen, verkleinen of verwijderen van de centrale stoomproductie en de centrale tapwaterverwarming.

SCROLL TO TOP