Sinds de liberalisering kan iedere aangeslotene zelf kiezen wie zijn leverancier voor gas of elektriciteit is. Energica kan namens klanten bemiddelen bij het tot stand komen van leveringscontracten. Er is ruime ervaring met inkoop van elektriciteit en gas voor groot- en kleinverbruikers voor individuele klanten of inkoopcollectieven. Energica is onafhankelijk en onderhoudt goede contacten met de meeste grote aanbieders.

Eneco Nuon Eon Engie

 

Na grondige analyse van de verbruikssituatie wordt een tenderpakket samengesteld. Daarin staan o.a. de verbruiksgegevens uit het verleden en de gewenste volumes en capaciteiten in de toekomst. Indien mogelijk worden ook de (uur)meetwaarden bijgevoegd om de leverancier in de gelegenheid te stellen het profiel te analyseren. Samen met de opdrachtgever wordt een inkoopstrategie uitgezet.

Omdat de commodityprijzen zeer volatiel zijn is timing belangrijk. Helaas kunnen wij niet in de toekomst kijken en evenmin voorspellen wanneer het laagste prijsniveau bereikt wordt. We kunnen alleen op basis van onze ervaring proberen een inkoopstrategie te kiezen die de grootste kans geeft op een optimaal resultaat. Uiteindelijk krijgt de opdrachtgever het laatste woord bij de keuze van de leverancier en het moment waarop het contract wordt aangegaan.

Voor het aangaan van een leveringscontract met de leverancier voor stadsverwarming heeft de aangeslotene géén vrije keuze. Er is veelal maar één concessiehouder die alle aansluitingen in een bepaald gebied van stadsverwarming voorziet. De kosten voor stadsverwarming zijn volgens de NMDA (niet meer dan anders) methode afgeleid van de kosten die bij het gebruik van aardgas zouden gelden. Voor grootgebruikers die zowel een gas- als een warmtenetaansluiting hebben is het mogelijk om de contractparameters hierop aan te passen zodat stadsverwarming inderdaad niet meer kost dan de “vermeden gaskosten”. De kosten van het vastrecht in een stadverwarmingscontract worden bepaald door de aansluitcapaciteit, het gecontracteerde vermogen en de gerealiseerde ∆t. Met kleine contract- of technische aanpassingen is hierop veel te besparen.

De tarieven van de regionaal netbeheerder worden door de overheid vastgesteld, hier kan dus niet over onderhandeld worden. Er kan echter veel bespaard worden door de contractcapaciteit goed vast te stellen en up to date te houden. Soms is het mogelijk om de capaciteit van de aansluiting te laten vergroten of te verkleinen waardoor gebruikers in een, voor de verbruikssituatie, gunstigere tariefgroep komen.

Stedin Enexis Liander 

Veelal is de meetdienst uitbesteed aan het meetbedrijf dat is afgesplitst van de regionale netbeheerder. Over de meetdienst kan echter onderhandeld worden en voor gebruikers met veel meters kan het aantrekkelijk zijn om over te stappen.

Joulz Ebatech Kenter Fudura

Bij eigen opwekking van elektriciteit met bijvoorbeeld (bio)WKK, zonnepanelen (PV) en windturbines kan het voorkomen dat er op momenten meer elektriciteit geproduceerd wordt dan er op de eigen aansluiting verbruikt wordt. Dan is er sprake van teruglevering. Hierover dienen afspraken gemaakt te worden met de netbeheerder en de leverancier. Soms wordt er gekozen voor een aparte aansluiting voor teruglevering.

Naast teruglevering van elektriciteit zal er naar verwachting in de toekomst ook meer ruimte komen voor levering van warmte en/of koude aan het “stadsverwarmings”net. Ook hiervoor zullen terugleveringscontracten opgesteld worden

Er zijn specifieke omstandigheden waarbij de gebruiker recht heeft op gedeeltelijke of volledige vrijstelling van energiebelasting. Energica assisteert klanten bij het gebruik maken van deze regelingen en heeft ervaring in het terugvragen van Energie Belasting.

Belastingdienst

Enkele voorbeelden:

  • Bijzonder tarief EB voor gas dat gebruikt wordt in WKK -installaties
  • Bijzonder tarief EB voor bepaalde instellingen
  • Bijzonder tarief EB voor tuinders
  • Afnemers met meerdere aansluitingen (WOZ- object, complex)
  • Meerdere afnemers achter één aansluiting (blokverwarming)
  • Zakelijk gebruik
  • Duurzaam opgewekte energie

In plaats van bemiddeling voor een individuele klant kan het ook aantrekkelijk zijn om een groep klanten te bundelen tot een energie-inkoop-collectief. Emex en Intrakoop zijn inkoopcollectieven. Het voordeel van een collectief is dat een klant na het afgeven van zijn machtiging geen tijd meer hoeft te besteden aan energie-inkoop. Bovendien kunnen klanten met een klein volume en een kleine capaciteit profiteren van het inkoopvoordeel dat een groter volume/capaciteit geeft. Het nadeel van een inkoopcollectie kan erin liggen dat het niet mogelijk is om specifieke afspraken te maken met een leverancier bijvoorbeeld voor klanten met een gunstig profiel kan dit nadelig zijn. Verder zal een klant in een inkoopcollectief pas laat de leveringsprijs kennen wat lastig kan zijn in budget-gestuurde organisaties.

Dit is Energie Inkoopcollectief Emex

Energie collectief Emex is een initiatief van samenwerkende energieadviseurs Meerkerk, Energica en Xergy Energy Consultancy. Het collectief Emex is opgericht met de doelstelling om middels gezamenlijke inkoop van energie voor de deelnemers in de zakelijke markt een concurrerende prijs mogelijk te maken en het beheer van energiecontracten te vergemakkelijken. De kosten voor deelname aan dit Emex collectief zijn transparant en gebaseerd op een maandelijkse vergoeding per aansluiting welke wij via de gekozen energieleverancier in rekening brengen als vaste kosten. De kosten voor deelname aan het Emex collectief zijn dus terug te vinden op de factuur van uw leverancier. Wij werken dus niet met provisies of andere beloningsvormen.

Lees meer!

SCROLL TO TOP